gammel kuffert med rejseminder
andre

Masseturismens kontrovers

h3322

At rejse er mere end en personlig fornøjelse. Hver gang du rejser, sker der en kulturudveksling. Hvor meget, afhænger naturligvis til en stor del af den måde du rejser på. Hvis du booker færdige pakkerejser vil du højst sandsynligvis ikke opleve megen fremmed kultur. Hotelkæder og store rejsebureauer lever af at sælge tryghed. Dvs. at deres kunder får en oplevelse, så vidt muligt uden overraskelser. Mødet med fremmede kulturer skal mest muligt begrænses. I stedet for, får du kendte oplevelser, bare i nye omgivelser.  

For mange er det netop hvad de ønsker sig. Men det har også givet masseturismen et blakket ry. Masseturismen bliver beskyldt for at være ødelæggende for rejsemålene. Flere og flere kendte rejsemål er begyndt at modsætte sig masseturismen.  

palmestrand

Modstanden vokser 

Problemerne med masseturismen er mangfoldige. Et af dem er, at kulturudvekslingen netop ikke sker. Den er meget ensidig. Turisten får en masse interessante oplevelser, men hvad får lokalbefolkningen? De store hotelkæder og rejsebureauer er multinationale koncerner. De penge de omsætter kommer sjældent værtslandene til gode. De ansætter godt nok nogle lokale arbejdskræfter men det er få, og typisk på de laveste lønniveauer 

Til gengæld bruger turisterne masser af resurser og driver priserne for disse i vejret, til ulempe for lokale mennesker og forretninger.  

kvist med røde

Vi har fået meget igennem kulturudveksling 

Kulturudveksling sker når du har direkte kontakt med lokale mennesker. I stedet for at booke færdige pakker kan du også rejse på en måde hvor du faktisk lærer noget om værtslandet. Det er også sådan vi har lært mange ting i fortiden. Danmark ville ikke være hvad det er i dag, uden nysgerrige rejsende der har bragt ny viden med hjem fra deres rejser.  

Tag noget typisk dansk, for eksempel et dansk æble. Vi har i dag nogle fine æblesorter, og dyrker specielle danske æbletræer. Men vidste du, at æbletræet oprindeligt stammer fra Kasakhstan? Det er også hvor æblet først blev kultiveret, og derfra har kundskaben spredt sig igennem hele verden med hjælp af rejsende mennesker.