andre

Sådan støtter du dit barn i at udvikle sine sanser

h3322

Når barnet fødes, åbner der sig en helt ny verden for barnet, hvor sanserne kommer i brug på en helt ny måde. Det tager tid at lære at bruge alle disse sanser. Nogle babyer bliver også let overvældet og overstimuleret af alle de indtryk, der kan være svære at sortere.  I denne artikel vil vi komme nærmere ind på, hvordan du som forælder kan støtte dit barn bedst muligt i udviklingen af de forskellige sanser.

Det nyfødte barn og mødet med den store verden

For det nyfødte barn skal der ikke ret meget til, før barnet er mættet af indtryk. Barnet bruger sine sanser, når det lytter efter stemmer, forsøger at vende hovedet efter lydene og når det studerer farver og former. Det nyfødte barn kan ikke se ret langt, og det er ikke altid en fordel med spraglede og detaljerede mønstre som underholdning.

Når barnet begynder at kunne holde hovedet oppe, mens det ligger på maven, sker der en rivendes udvikling. Pludselig begynder barnet at række ud efter genstande, der er tæt på. Det signalerer et stort behov for at røre ved tingene og gribe rundt om dem. Barnet bruger følesansen til at undersøge, og her kan du som forælder tilbyde barnet legetøj med forskellige former og af forskellige materialer, som barnet an studere. Tag også gerne legetøj, der knitrer, rasler eller siger andre lyde.

Tilmeld dit barn til sansemotorik

Barnet øver sig i at få hjernen til at samarbejde med kroppen. Dette kan være en stor udfordring for det lille barn, der endnu ikke er så selvstændig i motorikken. Barnet opnår gennem sansning en fornemmelse af, at visse ting hænger sammen og passer sammen. Hvis du gerne vil give dit barn en ekstra god understøtning af udvikling af sanserne og motorikken, kan du tilmelde dit barn til Baby Steps. Det er et forløb, hvor man mødes hver anden uge, og hvor du sammen med barnet kan lære om sansemotorisk udvikling.

Forløb til sansemotorisk udvikling afholdes for babyer fra 2 mdr-24 mdr. Undervisningen tager udgangspunkt i faglig viden inden for:

  • Ergoterapi
  • Neurobiologi
  • Udviklingspsykologi
  • Sansning og adfærd

Udover øvelser, når man mødes, vil du som forælder få en masse relevant viden omkring barnets udvikling af sanserne og motorikken. Viden, som du kan tage med dig og drage nytte af i dagligdagen, så du kan støtte barnet bedst muligt i sin udvikling – hver dag.

Kommentarer lukket til Sådan støtter du dit barn i at udvikle sine sanser