Fokuseret_guitarist
andre

Hvad gør man, når musikken tager overhånd?

h3322

Som musiker er du muligvis af den holdning at musikken aldrig kan tage overhånd. Jo mere du kaster dig ned i den og lader den omfavne dig des bedre. Desværre er kunsten ikke uafhængig af virkeligheden og af dagligdagen. Meget kunst skildrer netop denne overbevisning og den tjener som en vigtig lektie for alle musikere, der gerne vil skabe noget med deres egen musik. Selvom musikken er god, fordi den kan hjælpe en med at undslippe det daglige liv til en verden af følelser og intuition, kan man også komme for langt ud. Nogle musikere bliver asociale eller kyniske og mister interessen for lykke idet deres instrument overtager al deres tankevirksomhed. Det er naturligvis op til dig, hvordan du vælger t leve dit liv, men det er vigtigt at huske på at bare fordi du vier dit liv til musikken som kunstart bliver du ikke nødvendigvis lykkelig. 

noder_på_klaver

Alt det du ellers går glip af

Den store fejlkilde i en professionel musikers forhold til musikken, når dette bliver for tæt, er, at man antager at alt andet end musikken er ligegyldigt og uvedkommende for én. Denne kyniske holdning kan sammenlignes med at man som musiker ikke mener at andre aspekter af musik end dét felt man selv opererer indenfor, er ligegyldige og i sidste ende at det eneste musik, der er noget værd kunstnerisk set, er ens eget. Få musiske genier gennem verdenshistorien har haft en etos værdig til denne holdning, men intet desto mindre retfærdiggør det den ikke. Det er grundlæggende en fordummende tilgang til verden. I stedet for at udelukke verden og kun fokusere på musikken, bør man inddrage verdenen i musikken. Hver for sig er musikken uvedkommende og verden kedelig, men som et sammenkog opstår kunst. Se for eksempel hvordan Bob Dylan forenede hippie-bevægelsens politiske budskaber med stærk musik. Hvis du vil gøre det samme, findes der masser af gode nyhedssider som dagens.dk til inspiration.

Guitarist_i_mørke

Og dog… nyd det!

Artiklen kan nemt se ud til at være blevet en hetz mod seriøse musikere, der dedikerer store dele af deres liv til musikken. Sådan skal det dog ikke forstås. Uden selvopofrende engagement i musikken havde vi aldrig haft store kunstnere inden for musikken. Så vær ikke skræmt, men undgå også at hælde til den anden yderlighed. Køb guitar, hvis du endnu ikke har en. Saml din guitar op, og begynd med at spille.
Musik er en fantastisk horisontudvidelse og kan nemt og hurtigt komme til at definere lange perioder af dit liv, hvis du dykker dybt nok ned eller er fascineret nok af den. Det er bestemt ikke noget at være bange for. Så længe man holder sig fra en tilstand, hvor man mener at kunne sætte dagsordenen inden for sit instrument og at alt andet skulle være blasfemisk. Ydmyghed klæder alle og specielt musikere, der af og til godt kan være noget excentriske. 

Det handler blot om, at du er dig selv. Du behøves ikke at indtage en eller anden rolle, blot fordi du spiller på en guitar eller et andet instrument. Sidst men ikke mindst; nyd musikken.

Kommentarer lukket til Hvad gør man, når musikken tager overhånd?